Docentlik Sinavi Nesnel ve Tarafsiz Hale Getirilmelidir
Bilenler biliyor. Turkiye'deki docentlik sureci hic de nesnel ve tarafsiz degildir. Birkac tane akademisyenin oznel gorusleri ile kisiler docent olmakta ya da olmamakta. Bir juri cok yetersiz bir adayi docent yapabilirken, diger bir juri kriterleri kat kar saglamis bir adaya kok sokturebilmektedir. Arada bir standart yoktur.
Eskiden yuksek lisans ve doktora icin de benzer bir durum vardi ve universite hocalari programlara yakinlarini alislardi. Rusvet ve iltimas had safhada idi. Getirilen merkezi LES ve ALES sinavlari ile sorun cozuldu.
Docentlik icin de iki ayri cozum olabilir:
1. Docentlik unvanini da Yrd.Docentlik ve Profesorluk gibi buyuk olcude ilgili universiteye birakmak ve Universiteler Arasi Kurulu devreden cikararak lagvetmek,
2. Docentlik icin LES ve ALES benzeri ama uzmanlik alanlariyla ilgili merkezi bir sinav koymak. Boylece rusvet ve iltimasi ortadan kaldirmak.
Mevcut sistemin cok sayida sakincasi bulunmaktadir. Docent adaylarinin yeni gelisen konularda calismasi sorun olmakta, docent olunabilcek dallar yeterince hizli guncellenmemektedir.
Ulkemizde memur alimlarinda bile KPSS gibi bir sinav uygulanmak zorunda iken Docentlik sinavinin da merkezilestirilmesi ve kisilerin insiyatifinden cikarilmasi ulkede bilim ve teknolojinin gelismesi acisindan zorunludur.
Bu anlamda docentlikte sozlu sinav kaldirilmali ve yerine sorulari hazirlayanlarin adaylari tanimadigi merkezi bir sinav konmalidir. Yayin kriterleri de cok daha detayli bir sekilde tanimlanmali ve juri uyelerinin inisiyatifi azaltilmalidir. Ayrica Internet uzerinden yayinlar, Google Akademik gibi konularda kriterler acisindan guncelleme yapilmali ve bu guncelleme her sene tekrarlanmalidir.
Mevcut docentlige gecis sistemi ilk yururluge kondugunda belki oldukca ilerici idi ve o zamanin ihtiyaclarini karsiliyordu. Ancak aradan cok uzun zaman gecti, cok sayida universite acildi, Internet gibi bir mecra dogdu.
Ozetle, mevcut docentlige gecis sistemi iyi taraflari korunarak gelistirilmeli, detaylandirilmali, guncellenmeli ve juri uyelerinin inisiyatifi ve hareket alani daraltilarak insan kaynakli haksizliklarin, esitsizliklerin ve hatalarin yollari aranmalidir.
Bu isi tamamen universitelere birakmak da bir cozumdur, merkezi sinav koyup yayin kriterlerini yoruma alan birakmayacak kadar daraltmak da. Elbette bu konuda ilgili taraflarin gorusleri alinmali ve bir reform ve guncelleme yapilmalidir.